Capusumic.nl - Werkgroep Roemenië

Historie

Algemeen

In 1989 maken de Roemenen een einde aan decennia van dictatuur. In de jaren die volgen zijn schrijnende beelden uit Roemenië geregeld op televisie te zien. Vele Nederlanders trekken zich het lot aan van de straatarme bevolking.


Roemeense vrouwen

Via een stadgenoot die het land al langer bereist krijgt onze groep in 1993 contact met de predikant van de Reformatus-kerk in het dorp Capusu Mic in Transsylvanië. De predikant spreekt Nederlands. Via hem besluiten we het hele dorp van 840 inwoners te "adopteren". In Rotterdam vormt een drietal Nederlands Gereformeerde en Christelijk Gereformeerde Kerken de achterban van onze werkgroep. We hebben vooral materiële hulpverlening op het oog en werken daarom onder verantwoordelijkheid van de gezamenlijke diakonieën van die kerken.

Hulpgoederen

Hulpgoederen

In de loop van deze jaren zijn er heel wat hulpgoederen verstuurd; de eerste jaren minstens twee volle vrachtwagens per jaar, de laatste jaren gemiddeld één per jaar. Kleding hebben we verstuurd, heel veel kleding.


Maar ook witgoed, schoenen, fietsen en onderdelen, TV-toestellen, computers, printers, schoolmeubilair, leermiddelen, verf, gereedschappen, kinderspeelgoed, kinderwagens en nog veel meer. In latere jaren zijn er ook microkredieten verstrekt aan dorpelingen die wilden gaan ondernemen.

Tweemaal per jaar reizen enkelen van ons naar Capusu Mic om het contact met onze vele vrienden daar ook persoonlijk te onderhouden. Bij die gelegenheid bezoeken we altijd een aantal ouderen en zieken. Veel is er de afgelopen jaren al verbeterd voor de Roemenen, al is een bezoek aan Capusu Mic voor een doorsnee Nederlander nog steeds een kleine cultuurschok. Daarom verschuift onze aandacht ook langzaam van regelrechte armoedebestrijding naar sociale opbouw.

Een voorbeeld daarvan is onze steun aan een internetcafé waarvan het hele dorp gebruik mag maken. Verder sponsoren wij een thuiszorgproject. In het nabijgelegen Huedin ondersteunen we sinds kort de plaatseliijke stichting Adapost, die een dagopvang is gestart voor kinderen uit arme gezinnen.

Lees hier over inmiddels afgeronde projecten


Klik op de foto's voor een vergroting.